Zit er asbest in mijn gebouw?

Om te weten of er asbest is verwerkt in je huis of bedrijf is onderzoek belangrijk. Asbest is op veel plekken verwerkt, vaak onzichtbaar of verpakt en onherkenbaar. Iemand moet over de nodige deskundigheid beschikken om asbest te kunnen herkennen en om te kunnen bepalen met welke soort asbest je te maken hebt. Asbestvezels zijn welliswaar gevaarlijk maar zijn met het blote oog ook niet waar te nemen. Bij verbouwingen aan oudere panden ( bouw vóór 1994) is een inventarisatie altijd aan te bevelen. Tot die tijd werd asbest veelvuldig toegepast in materialen. Asbesthoudende materialen zijn vaak alleen herkenbaar boor een specialist.

Als uit de asbestinventarisatie/ het onderzoek blijkt dat sprake is van asbesthoudende materialen die op korte termijn moeten worden verwijderd, dan dient een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf te worden ingeschakeld.

Asbest herkennen:

Asbest platen zijn vaak het beste te herkennen aan lichtgrijze kleur, in het verleden een veel gebruikt bouwartikel. Maar eenmaal geverfd, dan zijn ze vaak onherkenbaar. In sommige gevallen hebben de platen honingraatstructuur of zijn het golfplaten. In veel gevallen heeft dit materiaal een dikte van ongeveer 0,5 cm en een vlakke en egale buitenkant.

Ageve leidt professionals op

Agévé opleidingen biedt diverse cursussen aan die gericht zijn op Asbest, gezondheid en veiligheid. De cursussen worden gegeven door professionele trainers met veel praktijkervaring. Een aantal cursussen is al mogelijk vanaf twee personen. Kijk voor meer informatie bij de verschillende cursussen.

BRON: Stichting Ascert